Jdi na obsah Jdi na menu

LETNIČKY A BALKONOVÉ ROSTLINY

Voskovka (Kysala) - rostlina je 15 - 25 cm vysoká. Okrouhlé listy jsou velmi křehké a mohou mít zelenou nebo i červenou barvu. Voskovka kvete bohatě dle kultivarů bíle, růžově nebo červeně.  Sazenice voskovek se musí předpěstovávat ve skleníku. Výsev se provádí v prosinci nebo v lednu a malé rostlinky se musí několikrát přepichovat. Voskovka je choulostivá na mráz, a proto ji na záhon doporučujeme vysázet až ve druhé polovině května. Má ráda spíše polostín a kvalitní zahradní půdu.

Balzamína (Impatiens) - je to rostlina velice dekorativní a svou záplavou květů zdobí závěsné nádoby nebo balkony a parapety oken. Tento drobný keř má dužnaté stonky s tmavě zelenými listy. Květy mohou být jednoduché, plné nebo dvoubarevné a mohou mít bílou, oranžovou, růžovou, lososovou nebo levandulovou barvu. Květy uzrávají do tobolky a při doteku vymršťují kolem sebe semínka. Rostlina je velice oblíbena, protože kvete po větší část roku. Balzamína kvete od března do listopadu.

Gazánie - je 20 – 30 cm vysoká letnička. Tvoří růžici přízemních listů. Krátké stonky nesou výrazně zbarvené květy jsou složeny z dlouhých jazykovitých květních lístků s tmavým středním terčem. Květy Gazánie jsou poměrně velké až 12 cm, mohou nést bílou, oranžovou, žlutou nebo růžovou barvu. Jsou velice dekorativní. Listy jsou kopinaté ze spodní strany pokryté bělavou plstí.

Petunie zahradní - je letnička, která se pěstuje už více než 150 let. Vyžaduje humózní půdu a přímé slunce. Je poměrně náročná na vydatnou, pravidelnou zálivku odstátou vodou, přemokření jí ale nesvědčí. Doporučujeme slabě přihnojovat jednou týdně a denně odstraňovat odkvetlé květy. Na konci července už bývá rostlina značně přerostlá a rozkleslá, doporučujeme ji seříznout asi na polovinu původního objemu. Potom hustě obrazí a pokvete až do konce sezony.

Lobelka - vyžaduje humózní, propustnou půdu na slunném místě, nebo v polostínu. Kvete zhruba od května. Doporučujeme vydatnou zálivku, hnojení jednou týdně malou dávkou hnojiva. Rostlina je citlivá na přesolení. Po prvním kvetení lobelku doporučujeme seříznout o 1/3, pokvete pak až do podzimu.

Petunie hybridní - vyžaduje kyselé, humózní půdy, kde ale vyžadují extremně bohatou zálivku. Většina odrůd je tzv. samočistících ( není třeba očišťovat odkvetlé zbytky květů). Doporučujeme pravidelné hnojení jedenkrát v týdnu. Výhony petunií dosahují délky až kolem jednoho metru.

Aksamitník (Afrikán) - je to rostlina širokého využití, která nemá prakticky žádné nároky na půdu a ještě dokáže v zemině odpuzovat háďátka. Pokud ji budete pravidelně, rovnoměrně zalévat, jednou za týden hnojit a odstraňovat odkvetlé úbory, pokvete nepřetržitě od května do zámrazu.

Verbena (Sporýš zahradní) - daří se jim na slunném místě, nemají vysoké nároky na žíviny. Z toho důvodu doporučujeme slabě přihnojovat každých 14 dní. Doporučujeme půdu udržovat stále vlhkou, ale nepřemokřovat. Odkvetlé květy pak pravidelně odstraňujeme. Převislé výhony mohou dosahovat délky až 50 cm.

Pelargonie - rostlina pocházející z Jižní Afriky, která vyžaduje humózní, hlinité půdy a pravidelnou zálivku i přihnojování. Doporučujeme během léta volit hlavně spíše draselné přípravky. Očišťujeme rostlinu od odkvetlých okolíků. Pelargonie nesnese dlouhodobé přemokření.

Primule - nabízíme Vám barevné hrnkové prvosenky bezlodyžné, které kvetou prakticky již od ledna do května. Jednotlivé primule vynikají svou nádhernou barevností květů již na samotném počátku jara.

Doporučujeme tyto primule doma postavit na chladnější místo a to z toho důvodu, aby nám vydržely déle kvést. Zaschlé květy zaštipujeme a to proto, aby nám mohly nasazovat další poupata a déle nám pak kvetly. Po odkvětu je můžeme nasázet ještě na záhon. Hodí se dále jako vynikající ozdoba pro balkony a parapety.

 

dscn9219.jpg


 

 

Náhledy fotografií ze složky LETNIČKY A BALKÓNOVÉ ROSTLINY

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář