Jdi na obsah Jdi na menu

OSIVO ZELENIN

OSIVO ZELENIN 

Bazalka - je bylina dorůstající výšky 30 až 50 centimetrů. Je to aromatická rostlina pocházejíc z jižní Asie. Její lodyha je čtyřhranná a vzpřímená. Listy mají vstřícné uspořádání, ty spodní jsou větší s pilovitým okrajem. V horní části přecházejí listy v listeny. Lodyha této byliny je zakončena drobnými kvítky, nejčastěji bílé barvy. Plody jsou tvrdky černohnědé barvy. Bazalka patří mezi hojně pěstované byliny.

Saturejka - pochází z oblastí kolem Černého moře, z východního Středomoří, kde tvoří součást stále zelených porostů. Známe dva druhy saturejek a sice horskou a zahradní. Saturejka je částečně vytrvalá letnička. Dorůstá výšky okolo 30 centimetrů a šířky okolo    20 centimetrů. V létě kvete saturejka malými bílými kvítky se světle fialovým nádechem.

Majoránka - je malá aromatická bylina, která může dorůstat až do výšky 50 cm. Má malé tenké, červenavě naběhlé lodyhy, drobné plstnaté aromatické lístky a malé bílé až růžové kvítky. Doporučujeme pěstovat majoránku na teplém, suchém a pokud možno slunečném místě s dobře propustnou půdou.

Máta - byla zkřížena v západní Evropě, odkud se rozšířila do mírných klimatických pásem celého světa. V Česku se pěstuje na zahrádkách nebo v květináčích. Doporučujeme chráněné a slunné stanoviště, daří se jí v nevápnitých, humózních půdách. Lodyha je větvená, přímá, čtyřhranná, listy jsou vějčitě kopinaté, ostře pilovité a špičaté. Květy jsou sestavené do lichopřeslenů, nahloučených na konci stonků, které mají nálevkovitou, čtyřcípou  nachovou korunu.

Rozmarýn - je stále zelený vytrvalý keř, který dorůstá výšky až 150 centimetrů. Má malé růžové květy, které vyraší brzy na jaře a vydrží až do pozdního léta. Má krátké a úzké jasně zelené listy podobné jehličkám, na spodní straně jsou trošku světlejší. Při rozemnutí silně krásně voní. Rozmarýn u nás volně neroste, proto se pěstuje  v zahrádkách nebo jako pokojová rostlina.

Tymián - pochází ze západní části Středomoří a pěstuje se hlavně ve Španělsku, Albánii a Itálii. Zelený tymián je bohatě rozvětvený polokeř vysoký 20 až 30 cm. Dřevnaté lodyhy jsou hustě obrostlé drobnými čárkovitými listy. Tymián kvete od května do září drobounkými květy bílé až nachové barvy. Tymián je blízký příbuzný naší mateřídoušce.

Oregano -  čili dobromysl je trvalka dorůstající až 60 cm. Pochází z mírného a subtropického pásu Evropy a Asie. Celá rostlina má výraznou vůni a je medonosná. Kvete od července do srpna, tvoří vzpřímené lodyhy. Její listy jsou vstřícné s krátkými řapíky.

mata.jpg

BAZALKA

img_20220319_110150.jpg

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky OSIVA ZELENIN

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář