Jdi na obsah Jdi na menu

KALENDÁŘ PRACÍ

large-4.jpg

 

Leden

Každý zahrádkář ani v tomto období nezahálí a pilně se připravuje na nadcházející jarní sezónu. Již nyní je potřeba si rozmyslet, co všechno budeme po celý rok s naší zahradou podnikat.

 Únor

Venku je stále tuhá zima, ale je již cítít ve vzduchu jaro. Nenechme se zmást prvními nesmělými slunečními paprsky. S některými nutnými činnostmi, které se vztahují k měsíci lednu a všem zimním měsícům, musíme pokračovat i v únoru.

Březen

I když zima ještě neřekla své poslední slovo, jaro již začíná pomalu „vystrkovat růžky“ a práce na zahradě nabírají na intenzitě. Sezóna se rozbíhá a my musíme před nástupem opravdového bujícího jara především urychleně dokončit všechny přípravné práce.

Duben

Jaro je tu a všechno na zahradě se začíná zelenat a bujet. O slovo se hlásí nejen ty rostliny, které na zahradě chceme mít, ale i úporné plevele, které vidíme neradi. Těch je potřeba se začít rychle zbavovat. Totéž platí i o nezvaných návštěvnících.

Květen

Jestliže jsme vám radili, abyste byli pilní v dubnu, pro květen to platí dvojnásob. Dlouhá praxe říká, že v nejkrásnějším měsíci v roce je na zahradě práce nejvíc. Musíme stihnout všechny důležité jarní práce ještě před tím, než nastoupí horké a suché léto.

Červen

Nyní začíná hlavní zahradní sezóna. Jarní práce jsou skončeny a my se můžeme začít těšit z plodů našeho předchozího snažení. Zahrada se nám představuje v celé své kráse. Terasy, balkony i záhony nám krášlí letničky, trvalky a bylinky.

Červenec

Léto, léto, léto… nebe je modré, dny a noci teplé, všude kolem nás se rozprostírají krásné barvy a naše zahrada nyní vypadá jako ráj na zemi. Aby zůstala krásná i nadále, měli bychom kromě udržovacích prací a vydatné zálivky začít přemýšlet co dále na zahradě.

Srpen

V srpnu se o sebe naše zahrada umí částečně postarat sama. Je to kouzelný měsíc, plný slunných voňavých dnů, kdy většina květin kolem nás je v plném květu, zeleninové záhony dávají svou úrodu a stromy jsou obtěžkané pomalu zrajícím ovocem.

Září

Září je prvním podzimním měsícem. Jeho začátek ještě bývá teplý a slunečný, ale to se může v jeho druhé polovině rychle změnit. Nastupuje chladnější počasí, často provázené již pravými podzimními plískanicemi. Naši práci na zahradě proto musíme začít již v tomto měsíci.

Říjen

Protože se nyní počasí průběžně zhoršuje, musíme zahradní práce stále více přizpůsobovat těmto okolnostem. Bohužel se však jedná o období, kdy je práce na zahradě stejně tak mnoho jako je tomu na jaře. Mnoho času nám nyní zabírá nejen práce spojená s postupnou přípravou k zazimování zahrady, ale i úklid zahrady.

Listopad

Příroda se pomalu ukládá ke spánku, pomožme jí proto, aby si v nadcházejícím zimním období mohla opravdu oddechnout a načerpat síly do dalšího vegetačního období.

Prosinec

Konec roku je vhodnou dobou k plánování nových úprav a prací na naší zahradě pro další sezónu. Toto plánování bychom neměli podceňovat a dobře se tak na další rok připravit, aby nás později nezaskočilo nic nečekaného a nepříjemného.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář