Jdi na obsah Jdi na menu

CHRYZANTÉMY

CHRYZANTÉMY

Chryzantéma - patří do čeledi Asterace- hvězdnicovité. Svým původem pochází z kanárských ostrovů. Je to polokeř, listy má zpeřené, šedozelené, květy jsou bílé nebo žluté barvy. Chryzantéma vyžaduje světlé až slunné stanoviště. Nesmíme zapomenout mladé rostliny pravidelně zaštipovat, aby vytvořily keřovitý, hustý vzrůst. V období růstu musíme vydatně zalévat a to do konce srpna, dále asi jeden krát týdně přihnojovat. Musíme odstranit odkvetlá květenství a tím podpoříme další kvetení. Před prvními mrazíky je musíme přenést na světlé a bezmrazné místo. Přes zimu přezimují při teplotě 5–10°C. Během zimy ji skoro vůbec nezaléváme. Postranní výhony vyštipujeme ihned, jakmile se objeví v paždí listů na výhonech. Chryzantémy nesnášejí přemokření půdy.

 V září zálivku postupně omezíme. Jakmile se u vrcholových lístků objeví shluk malých poupat, obvodová poupata ihned vyštípneme a ponecháme jen ty střední. Většina odrůd zakládá a vyvíjí květy jen při krátkých dnech, kdy je deset a více hodin nepřetržitá tma, tedy od konce léta a během podzimu. Důležitá je i teplota, při zakládaní a vyvíjení květů rostliny potřebují 16 až 23 ˚C, po vybarvení poupat se teplota snižuje na 12 až 14 ˚C.

Chryzantémy lze zimovat v nevytápěném skleníku nebo chladné místnosti, přes zimu potřebují alespoň tři týdny teploty pod 5 ˚C, aby rozkvetly i v dalším roce.

p1130351.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky CHRYZANTÉMY

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář