Jdi na obsah Jdi na menu

BYLINKY

balka-prava.jpg

 

Libeček Není na pěstování nijak náročný a zvládne to každý. Využíváme jeho semena a listy jako koření nebo pro jejich léčivé účinky. Kořeny libečku jsou ze všech částí nejvíce účinné, používané hlavně jako polévkové koření

Bazalku můžeme pěstovat v kuchyni například na parapetu, kde nám bude stále po ruce. Na zahrádku bazalku vyséváme rovnou na konečné stanoviště až po zmrzlých, nemá ráda přesazování.

Fenykl je dvouletá bylina pocházející ze Středomoří. Známe fenykl hořký tedy bylinu a fenykl sladký pěstovaný jako zelenina. Kromě koření je také používán jako léčivá bylina v podobě čajů nebo oplachů při zánětů očí.

Majoránka je tradiční aromatická bylina, ale také léčivka, která napomáhá lepšímu trávení nebo proti bolesti hlavy. Majoránku můžete pěstovat na zahrádce, v květináči na balkóně nebo na okně třeba v kuchyni, kde ji budete mít při vaření ihned po ruce.

Máta je snad nejznámější vytrvalá léčivá bylina, která se využívá nejen v kuchyni, ale také při výrobě kosmetiky. Mátu si můžete vypěstovat na zahrádce, nebo v květináči na balkóněterase nebo doma na okně. Mentol obsažený v mátě jí dává nezaměnitelné aroma. Můžeme si z ní připravit čaj, pokud je nám po jídle těžko nebo inhalovat při nachlazení. Možnosti využití jsou opravdu široké.

Kopr je výrazně aromatická bylina. Je součástí známých pokrmů české kuchyně. Můžete ho pěstovat jak na zahrádce, tak v květináči za oknem nebo na balkóně. Pěstování kopru není nijak náročné, stačí mu dopřát světlé a slunečné místo. Podle počasí udržujeme pravidelnou zálivku.

Petržel je nejen oblíbenou zeleninou, ale její nať se dá použít v kuchyni také jako koření do nejrůznějších pokrmů. U nás si můžete vybrat hned z několika odrůd listové petržele hladké nebo tzvkudrnky.

Tymián je aromatická bylina, která je vlastně dvojčetem mateřídoušky. Je to stále zelená bylina, kterou můžeme přidat do masových směsí nebo polévek. Tymián se využívá jako léčivá bylina při nadýmání nebo ke zlepšení trávení. Můžeme si jej přímo vysévat na bylinkovou zahrádku nebo pěstovat v truhlících. Skvěle se množí díky řízkování.

Rozmarýn patří mezi nejoblíbenější aromatické koření používané v kuchyni. Je to vytrvalý stále zelený keř. Můžete si ho doma vypěstovat jak v záhonu, ale také v truhlíku na balkóně nebo za oknem. Aby prospíval, dáváme ho na slunné stanoviště. Není považován jen jako koření, ale také jako léčivka.

Kopřiva je pro mnoho pěstitelů nepříjemný plevel, ale zároveň obsahuje velké množství vitamínů. Dodnes je uznávanou léčivou bylinou, která podporuje krevní oběh a dokonce snižuje cukr v krvi. 

 

mata.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky BYLINKY

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář