Jdi na obsah Jdi na menu

LISTNATÉ KEŘE

NAŠE NEJZNÁMĚJŠÍ DŘEVINY KOLEM NÁS

Cesmína obecná (Ilex aquifolium ) - je nejčastěji u nás pěstovanou Cesmínou. Je poměrně otužilá. Má tuhé, kožovité, trnitě zubaté, lesklé listy. Existuje řada velmi pěkných kultivarů lišících se tvarem a vybarvením listů. Nádhernou zimní ozdobou zahrady jsou její zářivě červené plody. Abychom se jich však dočkali, musíme pěstovat nejenom samičí rostliny, ale také samčí. Cesmína je rostlinou dvoudomou. K tvorbě plodů je nezbytné mezi samičí rostliny vysadit též samčí exempláře.

Magnolie (Magnolia) - má typické kožovité, oválné listy, které jsou obvykle zašpičatělé. Mohou být až 20 cm dlouhé. Květy se objevují již od dubna. Mohou být podle druhu drobné, ale i velké a na statných větvích ji může nést celou záplavu. Typickou barvou pro magnólie je bílá a jemně nachová. Vonné květy jsou složeny z šesti nebo devíti korunních plátků. Jednotlivě postavené květy se často otevírají dříve než listy, takže jejich krása dokonale vynikne. Plodem jsou měchýřky.

Ptačí zob (Ligustrum) - je osvědčenou a oblíbenou dřevinou do živých plotů. Má polokulovitý tvar, listy opadavé, vstřícné, řapíkaté kopinaté, okraj listu je celokrajný. V červnu až červenci se krášlí krémově bílými vonnými květy, které jsou uspořádány do lat. Malé černé plody jsou jedovaté. Je vhodný do živých plotů o výšce do dvou metrů. Dobře snáší řez. Protože špatně přečkává tuhé mrazy, je vhodnější do teplejších poloh. Ptačí zob je asi čtyři metry vysoký, má bílý květ a plod je černé bobule. Ptačí zob kvete v červenu až červenci.

Čilimník (Citisus) - patří mezi mrazuvzdorné keře, které zdobí drobné barevné květy. Záplava květů bývá tak bohatá, že zcela zakryje i stonky a drobné listy. Kvete obvykle od května do června. Květy jsou často žluté, krémové, nebo tmavě růžové. Často jsou i vícebarevné a silně voní. Čilimník je odolný vůči suchu, takže je poměrně nenáročný na pěstování. Čilimník velmi snáší slunná stanoviště.

Hortenzie (Hydrangea) - pochází z Japonska.  U nás se objevila až na začátku devatenáctého století. V současnosti existuje kolem devadesáti druhů. Jedná se o keře, někdy i stromy s květenstvím chocholíku nebo laty. Listy mají jednoduché, pilovité či laločnaté a často bývají olistěné až k zemi. Přes léto jim stačí normální vlhkost, snesou polostín i plné slunce. V době růstu a kvetení potřebují hodně vody. Pozor ale nesnáší tvrdou vodu. Pokud je nebudete hojně zalévat, lehce zvadnou. Hortenzie kvetou od března do července.

Zimostráz (Buxus) - je malý stromek u nás tvoří výhradně keře. Roste pomalu. Dobře snáší suchý vzduch. Doporučujeme ho přesazovat po 3-5 letech a současně provést řez kořenů. Stříhat po nárůstu 6 párů listů (odstřihnout za 2. až 3. listem). Zimostráz je možné kdykoliv tvarovat, pozor však na poškození citlivé kůry. Zimostráz pochází ze Středomoří, východní Asie, Západní Indie a střední Ameriky. Zimostráz má rád vydatnou zálivku. Zaléváme ho však až po proschnutí zeminy.


magnolia.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky LISTNATÉ KEŘE

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář